Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 26.02.2011
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Adrian Popescu
Titlul articolului: CONGRESUL UDMR-Kelemen Hunor este NOUL ŞEF al UDMR
Acces online: https://www.gandul.info/news/congresul-udmr-kelemen-hunor-este-noul-sef-al-udmr-8013540


Kelemen Hunor - ales din primul tur, cu aproape 70% din voturi

Noul preşedinte al UDMR este Kelemen Hunor, care a obţinut, din primul tur, 371 de voturi, adică aproap 70%, în timp ce consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs Peter - pentru care vicepreşedinta FIDESZ, Palczne Gall Ildiko, nu s-a sfiit să facă un lobby ameninţător "la scenă deschisă" - a obţinut 118 de voturi (puţin peste 21%), în vreme ce deputatul covăsnean Olosz Gegely a adunat abia 47 de voturi, adică aproape 9%.

Imediat după anunţarea rezultatelor, Kelemen Hunor a mers la microfon, în aplauzele congresiştilor, pentru prima sa alocţiune în calitate de nou lider al Uniunii.

După "mulţumiri din inimă" adresate "atât celor care m-au votat pe mine, cât şi celor care l-au votat pe prietenul meu Eckstein Kovacs Peter şi celor care l-au votat pe Olosz Gergely, precum şi domnului Marko Bela şi tuturor celor care au acordat în atâttea rânduri încrederea lor UDMR-ului", Kelemen Hunor le-a făgăduit celor care începuseră să-l aplaude "un preşedinte bun pentru o Uniune bună", anunţând apoi şi prima sa prioritate în acest sens: "alegerile locale din 2012, pentru care trebuie să ne pregătim cu toată seriozitatea chiar de pe acum, dacă vrem să câştigăm din nou voturile electoratului maghiar".

REZULTAT OFICIAL 20:50

Peter Eckstein Kovacs 118 voturi

Kelemen Hunor 371 voturi

Olosz Gergely 47 voturi

UPDATE 20:40- Potrivit rezultatelor parţiale KELEMEN HUNOR A CÂŞTIGAT

UPDATE 19:20- Delegaţii la Congresul UDMR au început, votul pentru alegerea noului preşedinte al Uniunii, după ce candidaţii Olosz Gergely, Kelemen Hunor şi Eckstein Kovacs Peter şi-au prezentat programul în faţa membrilor acestui for. RĂMÂNEŢI PE GÂNDUL PENTRU A AFLA REZULTATUL VOTULUI


UPDATE 18:00- Marko, ultimul cuvânt ca preşedinte

La finalul intervenţiilor pe marginea raportului său, Marko Bela a venit din nou la microfon, pentru un ultim cuvânt ca preşedinte al UDMR. "Pot să fiu şi eu încrezut o dată, pentru că, iată, după 18 ani la conducerea Uniunii noastre, mi-am organizat şi propria mea succesiune" şi-a început el cuvântarea "de rămas-bun". Le-a mulţumit apoi "tuturor colegilor - câţiva chiar nominalizaţi - pentru tot ce am reuşit să facem împreună, pentru că UDMR este o creaţie colectivă", după care a concluzionat cu un îndemn pentru viitorul preşedinte: "Nu preşedintele bun face Uniunea bună, ci Uniunea bună face preşedintele bun!"
A urmat adoptarea "cu unanimitate vizibilă" a raportului prezentat de Barko Bela, după care congresiştii au luat "o pauză de gustare de 15 minute", înainte de a trece la ascultarea celor trei candidaţi la fotoliul eliberat de Marko Bela şi apoi la scrutinul propriu-zis.

UPDATE 17:00-Frunda Gyorgy, notă discordantă:

Corul celor care s-au perindat la microfon pentru a lăuda atât activitatea UDMR în cei 18 ani de preşedinţie a lui Marko Bela, cât şi realizările din actuala coaliţie de guvernare cu PDL, a fost "spart" de intervenţia senatorului Frunda Gyorgy. Acesta a calificat discursul lui Emil Boc drept "o cuvântare rigidă, învăţată de acasă şi care nu a prea convins pe nimeni".

"Nu prea cred că România va ieşi din criză pste o lună, cum spune dl. Boc. Şi nu-mi prea vine să cred că mai putem atinge ţelurile noastre - statutul minorităţilor, noile regiuni de dezvoltare şi aşa mai departe - împreună cu PDL, care nu cred că va face mai mult de 20% la următoarele alegeri. Astăzi ar fi trebuit să avem un protocol al partidelor coaliţiei de guvernare, cu obiective şi termene clare, dar nu-l avm, şi nu din vina UDMR", a mai spus Frunda.

Apoi a concluzionat, cu un avertisment adresat succesorului lui Marko Bela: "Dacă nu reuşim să revigorăm economia până în primăvară, sau cel mai târziu până la vară, va trebui să decidem pentru o nouă direcţie, în acest sens trebuie să se gândească de pe acum viitoarea conducere a UDMR!"

UPDATE 17:00-Borbely Laszlo, aplaudat

Borbely Laszlo: Una dintre cele mai aplaudate intervenţii pe marginea raportului politic al lui Marko Bela a fost cea a lui Borbely Laszlo, cel considerat de cvasitotalitatea congresiştilor "ca şi ales" drept adjunct al lui Kelemen Hunor, în viitoarea funcţie de vicepreşedinte politic al UDMR.

Axându-şi cuvântarea pe relaţiile UDMR cu FIDESZ-ul, partidul de guvernământ din Ungaria, şi cu liderul acestuia, premierul Orban Viktor - relaţii tot mai precare în ultimele luni - Borbely n-a ezitat să ridice tonul: "Nimeni să nu ne dea nouă indicaţii ce avem de făcut, nici de la Budapesta, nici de la Bucureşti. Numai noi hotărâm ce şi cum, nua vem nevoie de pilot automat, putem şi vrem să fim parteneri şi cu partidele politice din Ungaria şi România, şi cu guvernele de la Budapesta şi Bucureşti, dar numai atât!"

După care, în loc de concluzie, l-a atacat pe Tokes Laszlo: "Nu ştiu ce înţelege dl. europarlamentar Tokes prin demarkoizarea UDMR-ului, şi nici nu mă prea interesează. Decât să bată câmpii cu asemeneea prostii, dl. Tokea, pe care noi l-am făcut europarlamentar, ar face mai bine să ia şi să citească volumul de versuri scos de Marko Bela în 1984, în care vorbea despre demaghiarizarea ce ne ameninţa atunci pe toţi".

UPDATE 16:30- Mesajele UNPR şi PC

Cristian Diaconescu: Preşedintele de onoare al UNPR, a lansat şi el o avalanşă de laude la adresa UDMR-ului şi a lui Marko Bela, dimpreună cu "un sincer mulţumesc pentru că am trăit împreună, direct, multe momente importante din istoria ţării noastre". Totodată, Diaconescu s-a declarat "convins că UDMR-ul va fi un partener politic corect şi după acest congres" şi a adăugat: "Tot respectul pentru că astăzi, aici, aţi reuşit să coagulaţi tot spectrul politic din România!"

După care, în chip de concluzie, liderul UNPR-ist le-a lansat şi el udemeriştilor "am început împreună, continuăm împreună": "Să continuăm împreună, într-o colaborare netulburată de convulsii sociale şi de ură, deşi situaţia economică e încă neclară şi lucrurile nu sunt încă aşezate, această perspectivă este singura opţiune politică pe care o putem îmbrăţişa!"


Daniel Constantin: Mai pe ocolite, liderul PC, Daniel Constantin, le-a adresat şi el udemeriştilor o invitaţie la "responsabilitate", adică la abndonarea coaliţiei cu PDL şi trecerea în tabăra USL-ului: "Indiferent care dintre candidaţi va fi ales, am convingerea că acesta va şti să răspundă, în perioada următoare - şi mă gândesc la săptămâni, nu la ani - la ceea ce aşteaptă de la el nu numai comunitatea maghiară, ci şi românii: responsabilitate, pentru a elimina supliciul inutil prin care această ţară trece în ultimii doi ani. Cu sau fără voia dumneavoastră, această guvernare va lua sfârşit foarte curând, depinde numai de dumneavoastră ce vaţi face în continuare".


Vicepremierul ungar Semjen Zsolt: Venit la congres şi în calitate de preşedinte al Partidului Creştin-Democrat din Ungaria, Semjen Zsolt, vicepremierul Guvernului de la Budapesta, a insistat, în cuvântul său de salut adresat congresiştilor asupra realizărilor Cabinetului Orban în domeniul relaţiilor maghiaro-maghiare. În opinia sa, cea mai importantă dintre acestea este acordarea cetăţeniei ungare maghiarilor care trăiesc în afara graniţelor Ungariei, "care a şters astfel ruşinea din ultimii 40 de ani". "În România, ca şi în celelalte ţări în care trăiesc comunităţi maghiare, partidele etnice sunt indispensabile, pantru ca politica care are baze etnice trebuie să fie prezentă în legislativ în fiecare din aceste ţări", a mai punctat vicepremierul ungar. Care, fără a exprima vreo preferinţă pentru unul dintre candidaţii la succesiunea lui Marko Bela, şia încheiat

UPDATE 14:30 - Marko Bela şi autonomia

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Congresul Uniunii de la Oradea, că autonomia teritorială a rămas "o revendicare neîmplinită", care poate fi marea prioritate a următorilor ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Marko Bela a declarat, în Raportul de activitate susţinut, sâmbătă, în faţa delegaţilor la Congres, că un astfel de obiectiv poate fi cucerit "numai în deplină unitate politică".

"Autonomia teritorială a rămas o revendicare neîmplinită, fiindcă pentru asta este nevoie, în continuare, de reforme profunde în administraţie şi de organizare a statului. Unele condiţii ale autonomiei culturale sunt cuprinse în Legea educaţiei, recent adoptată. În privinţa şcolilor noastre, în cea mai mare parte vom putea decide noi. Dar, evident, autonomia poate fi marea prioritate a următorilor ani, dacă deja există premisele acestei autonomii. Or, în opinia mea, aceste premise le-am şi creat. Menţionăm însă că asemenea obiective, ca şi până acum, pot fi cucerite numai în deplină unitate politică", a spus Marko.

UPDATE 13:30- Băsescu,în mesajul către UDMR: E o formaţiune a echilibrului,maghiarii sunt oameni serioşi,gospodari

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, sâmbătă, un mesaj participanţilor la Congresul UDMR, în care a spus că Uniunea este o formaţiune "a echilibrului", iar maghiarii din România sunt "oameni serioşi şi buni gospodari", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit mesajului şefului statului, citit de consilierul de stat Cătălin Avramescu, membrii UDMR au fost parteneri de încredere în vremuri dificile şi nu au stat pe margine să îi critice pe cei care îşi asumă ieşirea României din criză.

"Primiţi aprecierea sinceră pe care o transmit tuturor maghiarilor, care sunt oameni serioşi şi buni gospodari, dar şi membrilor UDMR, fiindcă aţi fost parteneri de încredere în vremuri dificile, când mulţi alţii ar fi preferat să bată în retragere, să stea pe margine şi să îi critice pe cei care îşi asumă ieşirea României din criză. (...) UDMR rămâne o formaţiune politică a echilibrului, care şi-a adus o contribuţie esenţială la procesul dificil de reformă. S-au adoptat legi importante în domeniul sanitar şi al educaţiei, care întăresc autonomia locală. Sunt unul dintre politicienii care au susţinut un proces de descentralizare, pentru o mai largă autonomie a administraţiilor locale. Prin dialog, am găsit cea mai bună formă a Legii educaţiei, trecând dincolo de unele discursuri naţionaliste şi de faptul că nu poate mulţumi pe toată lumea", a transmis Băsescu.

UPDATE 13:20- Antonescu, la Congresul UDMR: Mă rog sincer şi intens să vă dea Dumnezeu gândul cel bun

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, le-a transmis, sâmbătă, reprezentanţilor UDMR, la Congresul de la Oradea, că se roagă "sincer şi intens" ca Dumnezeu să le dea gândul cel bun, subliniind că decizia pentru schimbarea situaţiei actuale le aparţine, însă "timpul" acesteia interesează pe toată lumea.

"Putem, mai târziu, mai greu şi poate insuficient de temeinic să schimbăm această situaţie în 2012. Decizia este a dumneavoastră şi o veţi lua numai dumneavoastră. Timpul ei ne interesează pe toţi, e dictat de realitate", a spus Antonescu.

El a subliniat că, oricare va fi această decizie, urează succes liderilor care vor fi aleşi.

UPDATE 11:40- Victor Ponta şi-a început discursul

Flancat de secretarul general Liviu Dragnea, pe post de "secundant", liderul PSD, Victor Ponta s-a întreţinut câteva minute, înainte de începerea lucrărilor congresului, cu Marko Bela, Kelemen Hunor şi Emil Boc. După care, odatîă ajuns la microfon, şi-a început discursul "Sunt prezent aici nu pentru a vă face oferte, nu pentru a vă peţi, ci pentru dialog, nefiind prezent dl. Hrebenciuc, m-am gândit să fiu eu aici, sper să mă înţelegeţi şi pe mine foarte bine."

Apoi, după o suită de laude la adresa Uniunii şi a liderilor săi, în frunte cu Marko Bela, a conchis: "Decizia vă aparţine, dacă vom merge împreună sau separat de acum sau din 2012, dacă vom merge împreună va fi foarte bine, dacă vom merge separat va fi iarăşi foarte bine, decizia vă aparţine".

UPDATE 11:40- Emil Boc a urcat la tribuna. Premierul le-a mulţumit liderilor maghiari, în special lui Marko Bela, pentru susţinerea guvernării.

Primul mesaj de salut i-a aparţinut premierului Emil Boc, care şi-a început spiciul cu "dragi parteneri de guvernare", repetat apoi din două în două propoziţii.

Imediat apoi a trecut la lăudarea lui Marko Bela - "un om politic remarcabil, cu viziune, unul dintre cei mai serioşi din ultimii 20 de ani" - şi a miniştrilor UDMR, împreună cu care "coaliţia de guvernare a reuşit să salveze ţara de la colapsul economic".

"Anul acesta vom avea creştere economică de 1,5-2%, iar anul viitor de 4,4-4,5%", în primult rând datorită unor investiţii de 35 miliarde lei dela buget şi 10 miliarde euro din fondurile europene", continuat Emil Boc, repetând din nou că "la sfârşitul lunii martie România va ieşi oficial din criză".

În final, după încă "o mulţumire sinceră pentru tot ce aţi făcut până acum la guvernare", Boc şi-a încheiat alocuţiunea cu "încredinţarea că veţi face şi în continuare ce e mai bine pentru dumneavoastră".

UPDATE 11:40- Congresul a început. Liderii UDMR au ţinut scurte discursuri. Lideri partidelor au ascultat în căşti traducerea acestora.

Pronosticurile candidaţilor:


Înaintea începerii congresului, fiecare dintre cei trei candidaţi la fotoliul de preşedinte al Uniunii a oferit pentru gândul pronosticul său privind rezultatul votului:


Olosz Gergely: "Sigur că eu voi fi câştigătorul, nu contează scorul şi nici turul, important este să am un vot peste ceilalţi doi contracandidaţi".


Eckstein Kovacs Peter: "Câştig doar cu 53%, pentru că am adversari puternici!"

Kelemen Hunor: "Nu dau procente, că m-am păcălit o dată cu procentele, dar voi câştiga din primul tur, nu vom avea turul doi, vă asigur!"

Aceeaşi asigurare a venit apoi, aproape vorbă cu vorbă, şi din partea lui Marko Bela, aflat în ultima sa zi de mandat: "Nu dau un pronostic, dar va câştiga Hunor, probabil din primul tur".

Ordinea imnurilor: ungar, românesc, european, secuiesc


Lucrările congresului, la care, pe lângă cei 555 de delegaţi cu drept de vot, sunt prezenţi şi peste 100 de invitaţi, au debutat cu ascultarea unei suite de patru imnuri: primul a fost imnul Ungariei, urmat de cel al României, apoi de Oda Bucuriei, imnul Uniunii Europene şi, ca încheiere, de imnul secuiesc, intonat şi de toţi cei prezenţi în sală.

Kiss Sandor, şeful UDMR Bihor: "Vreau pe Sarkozy şi Merkel în locul lui Boc şi Marko!"


Prima alocuţiune i-a aparţinut, din postura de "gazdă şi organizator", şefului UDMR Bihor, Kiss Alexandru. După ce a reamintit că primul congres al Uniunii a avut loc, acum 20 de ani, tot la Oradea, acesta a încheiat cu o "confesiune intimă": "Sper ca tot noi să organizăm şi congresul 20 şi atunci să stea aici Sarkozy şi Angela Merkel, în locul lui Emil Boc şi Marko Bela!"
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.